Šta je digitalni otisak, i zašto je važan za tebe?

Digitalni otisak je jedinstveni, decentralizovani skup podataka o tebi . Posmatraj ga kao tvoj digitalni karton. Uprošćeno, on sadrži sve što postoji o tebi u digitalnom obliku.

Šta to tačno znači?

Često čujemo da “ako ti biznis nije na guglu, ne postojiš”. Ipak, još češće zaboravljamo da se to ne odnosi samo na biznis. Kako je više od pola populacije planete prisutno online, a skoro cijeli razvijeni dio svijeta, gdje pritom 75% svih pretraga ide preko njega, jasno je da to kako nas gugl vidi, oblikuje i mišljenje svijeta.

Tu uvijek imamo dva izbora, jedan je da pustimo gugl da sam donosi zaključke o tome ko smo i kako će nas predstaviti, i drugi da taj izbor sami napravimo.

Već je poznato da svjetske kompanije prije intervjua guglaju kandidate, a novinski članci nerijetko prenose primjere gdje su zaposleni gubili poslove baš zbog imidža koji (ni)su gradili na mrežama, odnosno internetu. Ukoliko sada guglaš samog sebe, šta ćeš zaključiti o sebi na osnovu onoga što ćeš pronaći?

Milijarde ljudi su u prilici da stvore mišljenje o tebi na osnovu tvog digitalnog otiska. Šta im poručuješ? Koje su tvoje vrijednosti? Imaš li svoj stav?

Digitalni otisak nije moguće sasvim izmijeniti jer on ne zavisi samo od tebe. Na primjer, ako se je neki tvoj imenjak našao u kontraverznoj aferi, digitalni svijet na prvu neće moći da vas razlikuje. Ali, ta vijest je klikabilna, pa je gugl rangira pri vrhu rezultata, i digitalizacija čini svoje. Međutim, ako iskoristiš internet da ispričaš svoju priču, tu vijest vremenom, pružajući novu, interesantniju vrijednost, šalješ na drugu stranicu gugla. A znaš šta kažu za nju – to je najbolje mjesto da sakriješ tijelo ako ubiješ nekoga, nikada ga neće pronaći.

Ipak, ako se odlučiš da iskoristiš prilike koje internet sa sobom nosi, razumjećeš da imaš priliku da iznova kreiraš sebe. Danas to najbolje rade blogeri, influenseri i jutjuberi.

Kao i njima, i tebi digitalizacija daje priliku da se obratiš cijelom svijetu.
Da predstaviš sebe.
Ko si ti? U kakav svijet vjeruješ?
Što ti smatraš važnim, vrijednim i posebnim?
Kakvu priču želiš da ispričaš?

Digitalizacija ti nudi upravo to.

Do sljedeće priče,
Aleksandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

www.000webhost.com