Zašto se osjećaš kao neuspjeh i zašto ti svi planovi propadaju

Uspjeh nije linearan. Samo zato što ti izgleda kao da ljudi oko tebe imaju idealan život, ne znači da to jeste ili nije tako, to znači da ti je fokus na pogrešnom mjestu. Najbrži put da se ne pozabaviš sobom jeste da se zabavljaš upoređujući se sa drugima.

Zapamti da ne smiješ porediš svoj početak sa nečijom sredinom, i to svoj sirovi, unutrašnji, kritički-nastrojen ja ti daje najgoru verziju tebe, da je porediš sa najsjajnijom sredinom/završetkom nekog tamo. To nije relevantno nikome, osim ako ne skupljaš zalihe nebuloznog materijala za svog unutrašnjeg kritičara.

Dakle, kad se fokusiraš malo više na sebe, a malo manje na trku koju trče oni oko tebe, razmisli da li je za tebe uspjeh linearan?

Kako da znaš da li je za tebe uspije linearan?

U knjizi “Atomic habits” sam pročitala priču o ledu, samo u drugačijem kontekstu. Ipak, i u ovom je podjednako relevantna.

Zamisli da sjediš u sobi i ispred tebe se nalazi sto. Na njemu je kockica leda. U sobi je 25 stepeni, i soba polako počinje da se zagrijava.
Dvadeset šest.
Dvadeset sedam.
Dvadeset osam.
Kockica i leda i dalje ne reaguje na stolu.
Dvadeset devet.
Trideset.
Trideset jedan.
I dalje se ništa ne dešava.
Onda, na trideset dva stepena, led počinje da se topi. Promjena od samo jednog stepena, naizgled bez ikakve razlike u odnosu na prethode, kanalisala je veliku promjenu. “Breakthrough momenti” nastaju kao rezultat mnogih prethodnih akcija koje su gradivno tkivo potencijala neophodnog da napravimo veliku promjenu.

Šta je problem?

Očekujemo rezutat i uspjeh, kako i zašto odmah sad. Ipak, između odmah i sad, u realnosti je more i more razočarenja, set-backova i nerealističnih rokova. U ključnim momentima između tamo i ovdje, stoje vrijeme i strpljenje. Ako nam ponestane drugog, prvo ne može koverzovati naš effort u nešto konkretno.

Zato, provjeri da li možda tvoji planovi propadju i osjećaš se kao neuspjeh jer tenutno plivaš negdje u tom moru.

Možda si samo još uvijek na dvadeset devetom stepenu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

www.000webhost.com